Gastlessen en leskoffer duurzame wereld voor basisscholen

Geplaatst op dinsdag 5 maart 2019

De gemeente Waalre heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Samen met basisschoolkinderen gaat de gemeente Waalre de strijd aan tegen zwerfafval. Ook dit jaar worden er weer leuke, gratis gastlessen gegeven op basisscholen en buitenschoolse opvangcentra om de kinderen mee te nemen in een bijdrage aan een duurzame wereld, en daarbij een mooi en schoon Waalre voor ons allemaal.

Een duurzaam koffertje

Alle basisscholen in de gemeente Waalre krijgen een gratis leskoffer voor groep 1 t/m 4. Dit koffertje bevat les- en knutselmateriaal en er zit een leuk prentenboek in over de ‘plasticsoep’. Op deze manier is het leuk en leerzaam voor de kinderen om meer te leren over zwerfafval.

Gastlessen

De groepen 5 en 6 krijgen een les over ‘Zwerfsoep’. Groep 7 en 8 volgen de les ‘ From Trash to Treasure’ waarin aandacht is voor de global sustainable goals zoals ‘Alles rond’ en ‘Beter benutten’.

Een ervaren gastdocent neemt de kinderen mee in de wereld van afval. Wat is zwerfafval? Is een bananenschil in de bosjes net zo schadelijk als een plastic flesje? Wat gebeurt er met zwerfafval in de natuur? Wat is ‘plasticsoep’ en hoe ontstaat die? In de bovenbouw is de les meer gericht op afvalscheiden, recyclen en duurzaam gebruik. Samen gaan de kinderen op zoek naar oplossingen en spelen ze het (zwerf-)afvalspel, gevolgd door (zwerf-)afval onderzoek en opruimen in de wijk.

Aanmelden

Omdat de animo zo groot is zitten alle lessen al volgepland. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. De gastlessen zijn gratis en worden volledig verzorgd door een ervaren gastdocent van Facet Government. Scholen en BSO-locaties kunnen zich aanmelden bij Judith Baselmans. Wij zijn enthousiast! Jullie ook?

De gemeente Waalre wil op allerlei manieren bijdragen aan een duurzame samenleving. Daarom heeft de gemeente een ‘Plan van Aanpak Zwerfafval’. De gastlessen zijn hier een onderdeel van. Andere projecten zijn onder andere het plaatsen van blikvangers langs fietspaden, afvalvermindering op evenementen en het faciliteren van vrijwilligers die zwerfafval rapen. Zo houden we samen Waalre mooi, schoon en fijn!

schoolkinderen ruimen zwerfafval op straat op

Meer nieuws