Hoe overleef je de puberteit?

Geplaatst op woensdag 13 maart 2019

Het is een hele klus, zowel voor de ouders als voor de puber zelf, om de jaren zo tussen het 12de en 17de levensjaar een beetje aangenaam door te komen. Wat als dat niet lukt? Psycholoog Oda M. Bauhuis geeft donderdag 21 maart antwoord tijdens de tweede editie van Waalre in Gesprek.

Hoe overleef je de puberteit?

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de puberteit en het 'puberbrein', waarbij we soms het idee krijgen dat pubers van een andere planeet komen dan kinderen en volwassenen. Het is een hele klus, zowel voor de ouders als voor de puber zelf, om deze jaren zo tussen het 12de en 17de levensjaar een beetje aangenaam door te komen. Als dit lukt, dan leer je een heleboel over jezelf, elkaar en het leven en heb je ook nog een hoop lol naast alle gedoe dat bij deze levensfase hoort. Dit 'gedoe' (onzekerheid, stemmingswisselingen en conflicten) kunnen de meeste ouders en kinderen redelijk goed verdragen. Bij zo'n 3 op de 10 jongeren lukt dit niet en ontstaan depressieve klachten zoals lusteloosheid, somberheid en slaapproblemen, of juist chagrijn en agressie. Hoe komt dat? Kun je dat voorkomen? Hoe dan? Hoe kun je het beste met deze levensfase omgaan?

Drs Oda M. Bauhuis is GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut, kinder- en jeugdpsycholoog.

Waalre in gesprek

De Bibliotheek Waalre en het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) organiseren samen lezingen mét goed gesprek over wisselende onderwerpen. Opvoedvraagstukken staan centraal, met onderwerpen als het babybrein, puberteit en social mediagebruik bij jongeren.

Het CMD van de gemeente Waalre is het aanspreekpunt voor vragen over bijvoorbeeld opvoeding, leerplicht, inkomensondersteuning of mantelzorg. Het CMD en de Bibliotheek Waalre hebben samen deze lezingenreeks opgezet om aandacht te besteden aan actuele onderwerpen die in de gemeente spelen, samen met lokale partijen.

Tijdens elke avond van 'Waalre in Gesprek' is een consulent van het CMD aanwezig. Bij de consulent kan je terecht met vragen.

Praktische informatie

Waalre in Gesprek 'Hoe overleef je de puberteit' is op donderdag 21 maart, van 19.30 - 21.00 uur in Het Huis van Waalre, Koningin Julianalaan 19. Entree is slechts € 2,50 per lezing voor bibliotheekleden en € 3,00 per lezing voor niet-leden. Aanmelden kan via de webshop van Bibliotheek Eindhoven.

Meer nieuws