Twee bruggen afgesloten voor zwaar vrachtverkeer

Geplaatst op dinsdag 23 april 2019

Twee bruggen in de gemeente Waalre worden afgesloten voor zwaar vrachtverkeer. Dit geldt voor de brug in de Koningin Wilhelminalaan en de brug in de Dommelseweg over de Dommel. Bij deze bruggen worden verkeersborden geplaatst.

Aangepaste berekeningsmethode

De berekeningsmethode voor de constructie van bruggen is sinds de jaren 50 een aantal keren aangepast. Oorzaak is, onder andere, de verandering in de samenstelling van het verkeer (steeds zwaarder) en het gebruik van andere materialen of werkwijze. Van de 7 verkeersbruggen die in beheer zijn van de gemeente, zijn onlangs de sterktes volgens de laatste berekeningsmethode bepaald. Voor 2 bruggen is het resultaat dat het maximaal toelaatbare gewicht lager is dan 50 ton (het maximale gewicht van een vrachtwagen).

Maximale gewicht

Voor de brug in de Koningin Wilhelminalaan is berekend dat het maximale gewicht van het voertuig dat van de brug gebruik kan maken 45 ton bedraagt. Voor de brug gelegen in de Dommelseweg over de Dommel is het maximaal toelaatbaar gewicht berekend op 40 ton.

Consequenties

In de praktijk zijn de consequenties beperkt: er zijn niet veel vrachtwagens die tussen de 45 en 50 ton wegen. De vrachtwagens die boven dit gewicht zitten, kunnen in het geval van de brug in de Koningin Wilhelminalaan omrijden via bijvoorbeeld de Voorbeeklaan of de Brabantialaan/Sophiastraat. De borden die het verbod aangeven zijn inmiddels bij de brug geplaatst. De alternatieve route voor de brug in de Dommelseweg is langer dan bij de eerste brug: via de Heikantstraat naar Valkenswaard, naar Dommelen. De verbodsborden bij deze brug worden binnenkort geplaatst.

Bruggen in beheer bij gemeente Waalre

In de gemeente Waalre liggen 23 bruggen die in beheer zijn bij de gemeente. Variërend van een voetgangersbrug over de wadi langs de Paradijslaan, tot bijvoorbeeld de verkeersbrug in de Burgemeester Mollaan.

Meer nieuws