Eikenprocessierups in Waalre

Geplaatst op dinsdag 25 juni 2019

De eikenprocessierups komt ieder jaar voor in de periode van mei tot en met augustus. Dit jaar is de rups grootschalig aanwezig. De gemeente werkt hard om de rupsen te verwijderen.

Veel meldingen

De gemeente ontvangt veel meldingen over de eikenprocessierups. Alle meldingen zijn op een lijst geplaatst. De gemeente heeft 2 aannemers ingeschakeld die de processierupsen verwijderen. Locaties zoals scholen en sportparken krijgen prioriteit.

Bestrijden

De gemeente is al in mei begonnen met het bestrijden van de nesten. Echter zijn er dit jaar enorm veel rupsen aanwezig. Storm heeft de overlast daarbij vergroot. Ook in andere gemeenten is er overlast van de processierups. Aannemers hebben het daardoor erg druk en maken overuren. In sommige gevallen kan het uren duren om de rupsen te bestrijden in één boom. Ook kunnen de rupsen zich verspreiden over de hele boom of verstoppen, zodat het bijna onmogelijk is om alle rupsen in een keer te verwijderen. Hierdoor moeten de aannemers vaker terugkomen naar dezelfde locaties.

Klachten van brandharen

In contact gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups? Binnen een paar uur kunnen klachten ontstaan, zoals jeuk, bultjes, blaasjes, rode huid en dikke of ontstoken ogen. Soms lijken de klachten op een verkoudheid; een loopneus, kriebel in de keel, moeilijk slikken en/of kortademigheid. Sommige mensen reageren zo sterk op de brandharen dat ze last krijgen van braken, duizeligheid, koorts en een algeheel ellendig gevoel.

Een paar tips:

  • Trek kleding waarin brandharen zitten voorzichtig uit
  • Strip de huid zo snel mogelijk met plakband
  • Spoel de huid en ogen af met lauw warm water
  • Probeer niet te krabben of te wrijven
  • Erge jeuk? Gebruik zalf met menthol, aloë vera of calendula
  • Was kleding zo snel mogelijk op 60 graden, zodat de eiwitten afgebroken worden

Neem voor meer informatie contact op met de GGD of uw huisarts.

Meer nieuws