Bescherm je gehoor

Geplaatst op dinsdag 27 augustus 2019

In het weekend van 30 augustus tot en met 1 september en op zaterdag 21 september vinden er muziekfestivals plaats in Waalre. Muziek beluisteren is een gezellige activiteit en verbindt jong en oud. Maar te harde muziek kan ook belastend zijn voor je gezondheid.

Vanuit de gemeente zijn er aan de organisatie normen gesteld voor de geluidsbelasting. Het is goed om je als festivalbezoeker zelf ook te beschermen tegen (te) harde geluiden om hiermee gehoorschade te voorkomen.

Tips om gehoorschade te voorkomen

  • Waar ga je staan? Luister zo veilig mogelijk: kijk op welke plek je het beste kunt genieten en toch voldoende afstand houdt van de luidsprekers. Te dichtbij staan kan schadelijk zijn voor je gehoor
  • Draag die doppen: Bij hoge geluidsdrukken is het slim om oordoppen te gebruiken. Zo hoor je goed de muziek, kun je nog steeds communiceren met je medebezoekers én bescherm je ook nog je gehoor
  • Gun je oren rust: Zoek ook af en toe even een rustigere plek op om je oren een 'pauze' te geven. Zo kunnen ze even bijkomen en blijven op die manier langer geschikt om te genieten van livemuziek!

Tips om gehoorschade te voorkomen

Decibel app

Informeer jezelf met een decibelmeter app (bijvoorbeeld Safe Noise voor iOS). Vanaf 92 decibel bestaat de kans op gehoorschade, bij jongeren onder de 18 jaar is dit 88 decibel.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de Hoorstichting of neem contact op met GGD Brabant-Zuidoost, afdeling Gehoorbescherming, via telefoonnummer 088-0031436.

Meer nieuws