Bladeren ruimen!

Geplaatst op dinsdag 26 november 2019

Veegwagen in WaalreSinds een paar weken valt het blad weer van de bomen. Dat kan overlast geven en soms voor onveiligheid zorgen op wegen en fietspaden. In opdracht van de gemeente Waalre ruimt Brouwers Groenaannemers in de maanden november en december de bladeren op. Sef Linders is als voorman nauw betrokken bij de 'bladcampagne'.

Hij vertelt: "Vanaf begin november tot eind december zijn we 5 dagen in de week bezig met het blad ruimen in de wijken. We hebben de beschikking over een veegwagen, tractor met zuigunit en bladblazers. We ruimen het blad onder andere voor de verkeersveiligheid en ter voorkoming van het verstoppen van de putten in de straat. De intensief gebruikte gebieden maken we eerst bladvrij, zoals doorgaande wegen, fietspaden en de omgevingen rondom verzorgingshuizen en scholen. Doordat het blad van de bomen niet overal even snel valt dit jaar, kijken we ook zelf binnen de wijken waar de overlast het grootst is. Deze locaties pakken we het eerst aan."

Capaciteit opgeschaald voor minder overlast

"Dit jaar hebben we de capaciteit opgeschaald om te zorgen dat er minder overlast is voor de inwoners. Tot aan de kerstdagen zetten we ook een extra veegwagen in. We hebben Waalre/Aalst in 3 wijken verdeeld: Waalre, Aalst (tussen de Eindhovenseweg en de Voldijn) en Aalst (tussen de Eindhovenseweg en Ekenrooi)."

Kunnen inwoners nog een handje helpen?

Sef: "Jazeker! Door blad dat op straat en in de goot terechtkomt, kunnen putten na een flinke regenbui verstopt raken. Het water kan dan minder goed weg. Dus ziet u veel blad voor een afvoerput liggen, dan helpt u ons enorm door met een bezem of hark het blad hier weg te halen."

Compostering

Al het blad wordt verzameld op een depot in de gemeente Waalre. Hierna worden de bladeren afgevoerd naar een erkend composteringsbedrijf. Deze compost wordt later weer gebruikt bij de aanleg van nieuw groen.

Meer nieuws