ID-bewijs (uit)lenen? Doe het niet!

Geplaatst op dinsdag 31 december 2019

Met Oud en Nieuw feestelijk het nieuwe jaar in! Maar niet als je een ID-bewijs (uit)leent. Want het lenen én uitlenen van een ID-bewijs is strafbaar. 

Gebruikmaken van een identiteitskaart of paspoort van iemand anders is strafbaar! Ook het uitlenen van jouw ID-bewijs is strafbaar.

Een dikke, vette boete

Als je hiermee gepakt wordt, wordt de politie ingeschakeld. Zij nemen de identiteitskaart in, en deze zie je nooit meer terug. Daarnaast krijg je ook nog een boete die kan oplopen tot een bedrag van € 370,00. Dat wil je niet, toch?

En daarna?

Na de inname van het identiteitsbewijs én de ontvangen boete, kom je in het 'Register Paspoortsignaleringen' te staan. Dit heeft vervelende gevolgen: de komende 2 jaar krijg je geen paspoort, waardoor verre reizen en buitenlandse stages niet mogelijk zijn. Ook levert het problemen op bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). DIe kun je nodig hebben voor een stage of een baan. Kortom: slecht nieuws.

Leen daarom nooit je identiteitsbewijs uit en maak nooit gebruik van het identiteitsbewijs van een ander!

Meer nieuws