Vuurwerk: kijk uit!

Geplaatst op dinsdag 31 december 2019

Het is bijna weer zover! Op 31 december is het weer tijd voor een feestelijke jaarwisseling. Vuurwerk hoort daarbij. Het is mooi om naar te kijken. Toch is vuurwerk gevaarlijk voor de gezondheid. Jaarlijks lopen veel mensen verwondingen op.

Letsel

Tijdens de jaarwisseling zijn er ieder jaar honderden mensen die op de spoedeisende hulp (SEH) of bij de huisartsenpost (HAP) belanden. De meest voorkomende vuurwerkletsels zijn brandwonden en oogletsels. Ongeveer de helft van de slachtoffers is omstander of voorbijganger, en raakt dus gewond door vuurwerk dat door een ander wordt afgestoken. Van de slachtoffers is bijna de helft jonger dan 20 jaar. Letsel door vuurwerk brengt veel kosten met zich mee. Naast de directe medische kosten en het ziekteverzuim zijn er ook andere kosten, zoals (blijvende) arbeidsongeschiktheid, verlies van levensjaren en kwaliteit van leven. Deze kosten worden vaak onderschat. 

Het belang van voorbereiding

De meeste letsels worden veroorzaakt doordat vuurwerk niet op de juiste manier wordt afgestoken. Wees daarom goed voorbereid als je vuurwerk af gaat steken. Zorg voor een aansteeklont, vuurwerkbril en lanceerstandaard voor het afsteken van vuurpijlen. Lees daarnaast de gebruiksaanwijzing, zodat je weet hoe je het vuurwerk veilig afsteekt. Op de verpakking staat ook vermeld wat de minimale leeftijd is voor het afsteken van het vuurwerk.

Straffen en boetes

Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december van 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 02.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar. Het afsteken, kopen en in het bezit hebben van illegaal vuurwerk is altijd verboden. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, krijgt de overtreder een boete of gevangenisstraf. Jongeren (van 12 tot 18 jaar) kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen.

Tips voor omgaan met vuurwerk

Tijdens het afsteken van het vuurwerk is het belangrijk om aan je eigen veiligheid en die van je kinderen te denken:

  • Draag geen snel ontvlambare kleding of een capuchon
  • Maak gebruik van een veiligheidsbril om te voorkomen dat er vuurwerk in de ogen komt. Ook wanneer je zelf geen vuurwerk afsteekt
  • Doe vuurwerk niet in je jas- of broekzakken
  • Steek nooit vuurwerk uit de hand af
  • Expirementeer nooit met vuurwerk, bundel het niet en haal het ook niet uit elkaar
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont en niet met lucifers, aanstekers of een open vlam
  • Houd afstand tot het vuurwerk (minimaal 8 meter)
  • Gooi geen vuurwerk naar mensen of dieren
  • Steek vuurwerk dat niet afgaat niet opnieuw af
  • Draag gehoorbescherming wanneer je naar buiten gaat om vuurwerk te kijken of af te steken

Kijk op www.ggd.nl voor meer informatie.

Meer nieuws