Start bestrijding eikenprocessierups

Geplaatst op dinsdag 7 april 2020

De gemeente heeft in de afgelopen maanden een beheerplan opgesteld waarin staat hoe de gemeente de komende jaren de eikenprocessierups gaat bestrijden. Het doel is om de overlast van de rupsen voor alle inwoners zoveel mogelijk terug te dringen.

Preventief bespuiten en verwijderen van rupsen

In april starten we met het preventief bespuiten van eikenbomen met een biologisch middel tegen de eikenprocessierups. We bespuiten alleen de eikenbomen op locaties met een hoog risico zoals basisscholen en drukke fietsroutes. Plaatsen waar beschermde vlindersoorten aanwezig zijn worden niet preventief bespoten. Daarnaast gaan we net als voorgaande jaren de aanwezige processierupsen verwijderen door middel van opzuigen. Op drukken plekken gaan we vanaf mei wekelijks langs om te kijken of er processierupsen aanwezig zijn. Als dit het geval is worden de rupsen direct verwijderd.

Lange termijn

In het beheerplan is ook aandacht besteed aan de lange termijn. Voor de lange termijn zet de gemeente in op het vergroten van de biodiversiteit door onder andere het inzaaien van bloemrijke bermen en het planten van bloembollen. Afgelopen weken zijn aan de Voorbeeklaan bijvoorbeeld al bermen ingezaaid met een bloemenmengsel dat natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekt.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf ook iets doen. Door bijvoorbeeld het ophangen van nestkastjes in je eigen tuin. De vogels die hierop af komen gaan dan in de buurt opzoek naar voedsel waaronder eikenprocessierupsen.

De komende tijd houden wij je op de hoogte van de bestrijding van de eikenprocessierups via onze website en social media.

Meer nieuws