“Ik ga altijd voor het gesprek en een waarschuwing.”

Geplaatst op dinsdag 4 augustus 2020

Ik ben Chanou, bijna 22 jaar en sinds maart dit jaar werkzaam bij de gemeente Waalre als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Hiervoor werkte ik als boa bij de gemeente Den Bosch. Een grote gemeente, waar je één van de 30 handhavers was. Ik werkte ook veel buiten de gemeente Den Bosch, onder andere in Vught, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Heusden (Vlijmen, Drunen). Een groot werkgebied. Onmogelijk om alles te weten, plekken te herkennen waar bepaalde ‘dingen spelen’. Ik houd ervan om mijn werkgebied goed te kennen. Dat was gedurende deze periode lastig en dat was dan ook een van de redenen om de overstap naar Waalre te maken. Hier werk ik samen met één collega en samen hebben we een vast werkgebied en een fijne werkplek in het gemeentehuis. De lijnen zijn kort, zo ontmoet ik de burgemeester en de wethouders bijna dagelijks. Er is regelmatig afstemming intern en ook buiten het gemeentehuis. Een fijne omgeving om samen te werken.

Het zelfstandig werken waardeer ik enorm in deze functie. Ik leer ontzettend veel, iedere dag is anders. We gaan op basis van meldingen te werk. Je krijgt niets voorgeschoteld. Mijn werkweek is altijd anders. Meestal ga ik met de fiets op pad. We leggen dagelijks zo’n 40 km af. Een ideale manier om erop uit te gaan.

Met wat voor meldingen ik allemaal te maken krijg? Dat is heel divers, denk aan meldingen op het gebied van afval (dumpingen), hulpverlening (eerste hulp, wanneer de hulpdiensten nog niet ter plaatse zijn), parkeren, controles voor bijvoorbeeld illegale bewoning, stoken van een vuurtje, controleren van aanlijning honden, juridische controles waaronder verzegeling van panden en natuurlijk in de afgelopen maanden controle rond alle maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus. Alleen samen krijgen we Corona onder controle en dat is natuurlijk ook zo! Gelukkig houden Waalrenaren zich heel goed aan de 1,5 meter. We moeten het blijven volhouden met z’n allen!

Het werk als boa bevalt me heel goed. Ook de vele contacten met collega’s en vooral ook de inwoners. Hoewel mensen bij BOA’s vaak denken aan (verkeers)overtredingen en het opleggen van boetes, ga ik daarentegen altijd voor het gesprek en geef ik het liefst een waarschuwing. Wanneer ik iemand aanspreek kan hij of zij zich eigenlijk altijd wel vinden in hetgeen ik bespreekbaar maak. Dumpen van afval? Dat doe je toch niet. Wat nu wanneer iedereen zo zijn of haar afval ergens dumpt? Dan wordt het één grote rotzooi. En bovendien trekt het ongedierte aan. Blokkeren van een trottoir met de auto of een grote groene heg? Ooit aan gedacht dat dit levensgevaarlijke situaties op kan leveren? We weten allemaal eigenlijk ook wel hoe het zou moeten. Wanneer ik zo een bijdrage kan leveren aan een fijne omgeving voor iedereen, dan werk ik daar graag aan mee.

Ik wens iedereen een hele fijne vakantie toe, ondanks de bijzondere tijden. Misschien kom ik je nog wel eens tegen tijdens één van onze fietstochten. 

Groeten van Chanou

Meer nieuws