Landelijke campagne Zien drinken. Doet drinken.

Geplaatst op woensdag 28 oktober 2020

Op 2 november gaat de landelijke campagne ‘Zien drinken. Doet drinken.’ van start, met als doel ouders, familie en andere volwassenen in de omgeving van kinderen en jongeren bewust te maken van de invloed die zij hebben op de opvattingen over alcohol en het toekomstige drinkgedrag van kinderen.

Voorbeeldgedrag doet ertoe

Kinderen en jongeren die anderen zien drinken hebben zelf een grotere kans om ook (meer) te gaan drinken. Dat heeft onderzoek van het Trimbos Instituut aangetoond. Vooral het gedrag van belangrijke rolmodellen, zoals ouders en vrienden, hebben invloed laat het onderzoek zien. Kinderen die hun ouders zien drinken denken vaak positiever over alcohol en het effect hiervan dan kinderen die hun ouders niet zien drinken.

Tips

  • Stel duidelijke regels. Begin met grenzen stellen als kinderen elf of twaalf zijn. Dan beginnen ze vaak al met experimenteren. Voor die tijd moeten kinderen al op de hoogte zijn van de regels: ze zullen het verbod dan ook makkelijker accepteren.
  • Schenk geen kinderchampagne of andere alcoholvrije drankjes. Hiermee leer je kinderen dat een feest niet zonder drank kan en versterk je de norm dat alcohol normaal is.
  • Beperk de beschikbaarheid van alcohol. Jongeren gaan eerder met alcohol experimenteren als ze een fles drank uit de kast kunnen pakken.
  • Laat jongeren niet ‘thuis leren drinken’. Jongeren die met ouderlijke supervisie thuis mogen drinken, drinken meer dan jongeren die dat niet mogen. Ook is er bij de ‘thuis lerende‚’ jongeren vaker sprake van alcoholmisbruik, blijkt uit onderzoek.

De campagne 'Zien drinken. Doet drinken.' is opgezet door de Alliantie Alcoholbeleid Nederland. Meer informatie op www.ziendrinkendoetdrinken.nl.

Meer nieuws