Buurtbemiddeling: burenruzies voorkomen of doeltreffend oplossen

Geplaatst op donderdag 23 september 2021

De meeste mensen zijn goede buren van elkaar. Ze gaan prettig met elkaar om, maken een praatje en komen misschien bij elkaar over de vloer. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook, een burenruzie. Een burenruzie is een vervelende situatie voor iedereen. De buurtbemiddelaar helpt voorkomen dat een onschuldige ruzie uit de hand loopt of dat een kleine ergernis steeds hoger oploopt. Ook in de gemeente Waalre kun je met jouw vraag of situatie bij een buurtbemiddelaar terecht.

Hoe werkt buurtbemiddeling?

Een burenruzie kan door verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld door onenigheid over een erfafscheiding, geluidsoverlast, of overlast door kinderen of huisdieren. Buurtbemiddeling is een laagdrempelige manier om dit soort problemen vroegtijdig aan te pakken, met een grote kans op succes. Goed getrainde en onafhankelijke buurtbemiddelaars bemiddelen tussen buurtgenoten als zij een probleem ervaren met hun buren, liefst nog vóór ze er zelf niet meer uitkomen. Vaak zijn een paar gesprekken al genoeg. Deze werkwijze werpt al jaren vruchten af: ruim twee derde van de conflicten wordt opgelost.

Je kunt al met een kleine situatie of ergernis bij de buurtbemiddelaar terecht. Buurtbemiddelaar Sylvia vertelt: “De buurtbemiddelaar is laagdrempelig. Je kunt bij mij of een collega aankloppen met een vraag als: "Hoe kan ik anders met deze situatie omgaan?” Soms is een telefoongesprek om je hart te luchten voldoende. Een coaching gesprek om handvaten te krijgen is ook mogelijk. In andere gevallen gaan we op een neutrale plek met buurtgenoten in gesprek. We kijken per situatie wat nodig is. Al gaat het om een kleine irritatie, ook dan kan de buurtbemiddelaar helpen. Het geeft me veel voldoening om te zien dat de buren daarna weer verder kunnen.’’

Waar kan ik terecht?

In de gemeente Waalre zorgt Lumens sinds 2020 voor buurtbemiddeling. Wil je contact opnemen met buurtbemiddeling? Bel met Patricia van Asten-Visser via 06-51800948 of stuur een mail naar p.van.asten@lumenswerkt.nl.

Aanmelden als vrijwilliger

Wil je hulp bieden aan anderen als buurtbemiddelaar? Meld je dan aan als vrijwilliger. Neem contact op met Björn Roos van Cordaad Welzijn via 06-51861354 of stuur een mail naar BjornRoos@cordaadwelzijn.nl.

Meer nieuws