Resultaten belevingsscan Dorpshart Aalst

Geplaatst op dinsdag 22 december 2020

Samen met bewoners, ondernemers en winkeliers maken we plannen voor de openbare ruimte in het nieuwe Dorpshart in Aalst. Het centrum van Aalst moet weer een dorpse karakter en eigen Aalster sfeer krijgen.

Op 29 oktober hielden we een digitale startbijeenkomst voor het project Dorpshart Aalst. Tijdens deze bijeenkomst vroegen we om de belevingsscan voor het Dorpshart Aalst in te vullen. Daarin kon men op een plattegrond heel precies aangeven wat er goed is in het centrum, wat niet goed is, wat er gemist wordt en wat overbodig is. 114 mensen vulden de belevingsscan in. De antwoorden op de vier vragen zijn onderverdeeld in de categorieën ‘Verkeer en parkeren’, ‘Sfeer en beleving’, ‘Winkels en voorzieningen’ en ‘Centrumgroen en bomen’. Hieronder leest u de resultaten:

Wat is goed?

De inwoners zijn tevreden over de parkeerplaatsen: er zijn er voldoende, ze zijn ruim, makkelijk bereikbaar, gratis en overzichtelijk. Je kunt dicht bij het centrum parkeren en er is een goede verbinding met de Eindhovenseweg. De mooie kerk is beeldbepalend voor de sfeer, samen met het groen eromheen en enkele historische panden. Het pleintje met de fontein is een ontmoetingsplek. Men waardeert het dat het centrum autovrij is. De diversiteit en de kwaliteit van de (lokale) winkels vindt men goed evenals de weekmarkt. De winkels liggen centraal en de horeca liggen op de juiste plek. Het groen en de bomen in het centrum worden gewaardeerd.

Wat is niet goed?

De Eindhovenseweg is druk, met veel vrachtverkeer, en geeft stank en geluidsoverlast. De kruising bij de Dorpsstraat is onveilig en niet kindvriendelijk. Aan de overzijde van de Eindhovenseweg is te weinig plek om te parkeren. De leegstand en oude, karakterloze, lelijke gebouwen dragen niet bij aan de sfeer in het centrum. De steegjes naar de parkeerterreinen en te weinig verlichting geven een gevoel van onveiligheid. Er zijn geen voorzieningen voor kinderen. Wat niet goed is aan de winkels en de voorzieningen is de verouderde uitstraling en de leegstand. De muren aan de Eindhovenseweg en achter de Albert Heijn genoemd vindt men geluidswallen. Daarnaast mist men levendige horeca en op sommige plekken is het centrum heel erg versteend, bijv. de parkeerplaats bij de Albert Heijn.

Wat wordt er gemist?

Een goede oversteekbaarheid van de Eindhovenseweg en de kruising Michiel de Ruyterstraat / Dorpsstraat ontbreekt. Ook is er geen sfeervol centrum met gezellige terrassen en een Grand Café. Verder mogen er speeltoestellen voor kinderen komen en ruimte voor een podium. Men vindt het ook leuk als er meer seizoensgebonden activiteiten komen, bv met kerst of koningsdag. Op het gebied van winkels mist men de kaasboer, de kringloopwinkel, een speelgoedwinkel en een Hema. Op het plein Den Hof en het parkeerterrein is te weinig groen en bomen. Over het beheer en onderhoud van het centrum heeft men geen opmerkingen, dat wordt keurig gedaan.

Wat is overbodig?

Tenslotte hebben de inwoners opgesomd wat in hun ogen overbodig is en dus in de toekomst zou mogen verdwijnen: de heuvels op het plein Den Hof en het minihofje wat daar ligt, een aantal kappers, oude gebouwen en het noordelijk poortgebouw mogen verdwijnen maar ook hoogbouw want dat geeft schaduw. De leegstand geeft mensen een gevoel van onveiligheid. Verder mag het doorgaande verkeer over de Eindhovenseweg verdwijnen.

Meer nieuws