Raad stemt unaniem in met ontwerp Dorpshart Aalst

Geplaatst op donderdag 16 december 2021

Op 14 december stemde de gemeenteraad van Waalre unaniem in met het definitief ontwerp dat van het dorpshart van Aalst een levendig, compact en klimaatbestendig centrum maakt met een aantrekkelijke uitstraling. Daarbij nam de raad, ook unaniem, een amendement aan om voor het gedeelte van Eindhovenseweg dat grenst aan het centrum te kiezen voor een nog nader uit te werken wegcategorisering GOW30. Dat wil zeggen dat dit gedeelte van de Eindhovenseweg wordt gezien als een gebiedsontsluitingsweg met als uitgangspunt een maximumsnelheid van 30km per uur. 

Daarbij moet het voor bestuurders van gemotoriseerd verkeer na de herinrichting van de Eindhovenseweg duidelijk zijn dat de maximumsnelheid 30 kilometer per uur is.

Een groen en duurzaam dorpshart met een eigen Aalster sfeer

Het ontwerp voor het centrum van Aalst zorgt voor een groen, intiem en sfeervol dorpshart, met een eigen Aalster sfeer. Waarin langzaam verkeer voorrang krijgt en voorzieningen goed bereikbaar blijven. Verduurzaming krijgt een plek door een gescheiden rioolstelsel, waterberging onder het plein, hergebruik van bestaande materialen, toepassing van circulaire materialen en meer groen.

Bewoners, ondernemers en pandeigenaren dachten mee over het ontwerp

Om het ontwerp goed te laten aansluiten op de wensen uit de directe omgeving zijn bewoners, ondernemers en pandeigenaren betrokken in een uitgebreid participatietraject. Samen met hen werkten we het ontwerp het afgelopen jaar uit in een ‘Definitief Ontwerp’ op basis van de uitgangspunten die vastgelegd zijn in de ‘Visie Vitaal Dorpshart Aalst 2.0’.

Een 3D animatie van het ontwerp en een film waarin bewoners en ondernemers vertellen over hun betrokkenheid in het ontwerpproces, vind je op het YouTube kanaal van de gemeente Waalre.

Meer nieuws