Een kijkje achter de schermen bij de Denktank

Geplaatst op maandag 16 oktober 2023

Voor het project Duurzaam door Waalre richten we verschillende straten opnieuw in. De ontwerpen worden samen met experts opgesteld. Ook bewoners en ondernemers spelen hierin een belangrijke rol, samen vormen zij de ‘Denktank’. Benieuwd wat een Denktank doet en wie lid kan worden? Vandaag interviewen we hiervoor Janneke Karthaus, zij is lid van Denktank Traverse Noord, Driehoek en Heikantstraat.

Hallo Janneke, stel jezelf eens voor aan de lezers.

Mijn naam is Janneke, ik woon in de Bergstraat in Waalre-Dorp. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen van 6 en 9. Zelf ben ik ook ambtenaar, maar dan bij de gemeente Eindhoven. De Denktank vind ik als bewoner erg interessant, maar ook vanuit mijn ambtenarenrol. Bij Eindhoven werk ik minder met bewoners. Hier werk ik aan de energietransitie, zoals warmtenetten.

Waarom ben je bij de Denktank gekomen?

Omdat ik de Bergstraat op dit moment hopeloos vind. Het is een lelijke straat met weinig groen en waar te hard gereden wordt. Ik heb ook kinderen, dan ga je toch meer nadenken hoe een straat meer leefbaar ingericht kan worden zodat kinderen vrij kunnen bewegen in het dorp. Ik hoop hier iets aan bij te kunnen dragen.

Hoe gaat een Denktank in zijn werk?

Met de Denktank hebben we een aantal bijeenkomsten waarbij een groep bewoners en ondernemers in Waalre samen het gesprek aangaan over wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe inrichting van de Traverse. We hebben nu 3 bijeenkomsten gehad, vanavond is de 4e bijeenkomst. In totaal worden het waarschijnlijk 5 à 6 bijeenkomsten. Uiteindelijk vormen we samen met de Denktank een mening over de inrichting en dat wordt weer meegenomen in het voorstel richting het college.

We doen dit voor de lange termijn, de weg wordt over tien jaar niet opnieuw aangelegd. We hebben straks andere verwachtingen over mobiliteit. Hier moeten wij samen een nieuwe inrichting voor maken. Belangrijk dat alle stemmen daarin op een goede manier worden gehoord. We moeten niet teveel kijken naar hoe we het nu doen.

Wat vind je belangrijk aan een Denktank?

Dat we logische keuzes maken die ook in de toekomst zinvol zijn. Dus als mensen zeggen: ‘hard doorrijden en zo snel mogelijk naar bestemming’, klopt dat niet met wat we voor ogen hebben binnen Duurzaam door Waalre. We willen juist zo min mogelijk verkeer in de dorpen. Ook vind ik het belangrijk dat de nieuwe inrichting mooi wordt, met meer groen. Al zou het ook helpen als de tuinen groener worden. Dit helpt ook nog eens tegen geluidsoverlast.

Hoeveel tijd kost het om in een Denktank te zitten?

Ik ben er niet dagelijks of wekelijks mee bezig. Soms heb ik het er met andere mensen over, bijvoorbeeld op het schoolplein. Het is belangrijk om bij de bijeenkomsten aanwezig te zijn, deze worden ongeveer maandelijks georganiseerd en duren 2 uur.

Wie kunnen er lid worden van een Denktank?

Alle bewoners van Waalre, al weet ik niet zeker of kinderen ook welkom zijn? Mijn kinderen hebben namelijk ook hele leuke ideeën! Mijn zoon kwam bijvoorbeeld met het idee dat de straatstenen vooral niet te hobbelig moeten zijn, omdat het anders moeilijk fietsen is. 

We gaan nu de 4e sessie met de Denktank starten. Heb je er zin in?

Zeker! Ik ben heel benieuwd waar we staan. We komen zo ver in het traject, dat we het hopelijk eens kunnen worden. Een gezamenlijke mening voor de nieuwe inrichting.

Het bevalt mij goed om lid van een Denktank te zijn. Het is ook leuk om verschillende mensen uit Waalre te ontmoeten. Daarnaast is het leerzaam om mee te maken hoe een ontwerpproces in zijn gang gaat.

Het kost niet zoveel tijd en hopelijk levert het ook nog iets op!

Meer nieuws