Nieuwe ‘ovonde’ geopend

Geplaatst op woensdag 31 januari 2024

Het kruispunt Eindhovenseweg – Raadhuisstraat – Brabantialaan is opnieuw ingericht. Op deze locatie is een grote rotonde gemaakt met verkeerslichten op de Eindhovenseweg. De verkeerslichten zorgen ervoor dat het openbaarvervoer, fietsers en voetgangers voorrang krijgen op het autoverkeer.

Waarom een ovonde op dit kruispunt?

Met deze vorm rotonde (een ‘ovonde’ genoemd) kan vrachtverkeer terugkeren richting de A2/N2. Voor de kernen Aalst en Waalre komt namelijk een verbod voor doorgaand vrachtverkeer. Vrachtwagens die per ongeluk nog de Eindhovenseweg oprijden, hebben via deze ovonde de mogelijkheid om terug te keren.

Nog een voordeel van de ovonde is de doorgang van het kruisende verkeer vanuit de zijwegen. Het lange wachten om de Eindhovenseweg op te gaan of over te steken wordt met de ovonde minder. Dit was ook één van de speerpunten van het ontwerp van de Eindhovenseweg. Zodra de wachttijd te lang wordt, regelen de verkeerslichten een goede doorgang.

Ovonde aan de Eindhovenseweg

Waarom staat het verkeerslicht op rood als ik met de auto kom aanrijden?

Met de nieuwe inrichting van de Eindhovenseweg leggen we hoogwaardig openbaar vervoer aan en dringen we het aantal auto’s met circa 40% terug. De auto is dan ondergeschikt aan het openbaar vervoer en fietsers. Zo creëren we een duurzaam gezonde leefomgeving.

Het ontwerp van de ovonde sluit aan bij deze duurzame doelstellingen. Automobilisten moeten hier wachten op de bus, fietsers en voetgangers. Voor fietsers en voetgangers staat het verkeerslicht (bijna) altijd op groen. Op dat moment regelen de verkeerslichten de doorgang van het verkeer op de Eindhovenseweg.

Het rode verkeerslicht voor automobilisten is dus om busvervoer en fietsers voorrang te geven. Komt er geen bus of fietser aan? Dan springt het verkeerslicht vanzelf op groen. Rijden door rood is ook hier niet toegestaan en levert hoge boetes op.

Zijn de werkzaamheden aan het kruispunt afgerond?

De werkzaamheden zijn zo goed als klaar. In maart/april 2024 wordt het groen aangeplant. We houden de werking van de regeling nauwlettend in de gaten en voeren nog kleine aanpassingen door als dat nodig is.

Meer nieuws